Öğrenci,Stajyer Öğrenci, Kadrolu/ Kadrosuz Çalışanların Kaza Durumunda
489
15:08
08.03.2025

 

KADROLULARIN, KADROSUZLARIN, STAJYER ÖĞRENCİLERİN, HİZMET ALIMI İLE ÇALIŞANLARIN, TÜM DİĞER ÖĞRENCİLERİN VEYA ZİYARETÇİLERİN OKUL KURUMLARDA, İŞYERLERİNDE GEÇİRDİĞİ OLAY- KAZA- VAKALARDA UYGULANACAK İŞ PROSEDÜRÜ

Konu     : 15.01.2025 tarihli SGK'ya bildirim zorunluluğu olan iş kazası ve meslek hastalıklarının 3 (üç) iş günü içerisinde SGK'ya bildirimi hakkında yazı gereği

Kapsam : Okul öğrencileri, Stajyer öğrenciler, Kadrolu ve Kadrosuz çalışan SGK kaydı bulanan personelleri bulunan tüm Resmi ve Özel Okul Kurumlar

İlgi        :        a) 4857 sayılı İş Kanunu.

                      b) 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu.

                      c) 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu.

                      ç) İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliği. 2024 tarihli Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

                      d) İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik.

                      e) İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği.

                      f) Bakanlığımız Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü 2014/16 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Genelgesi.

                      g) 2016-21 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları Hk. Genelge

                      h) İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimleri 20.05.2019 tarih E.9880520 sayılı yazı

                       ı) İş Kazası Bildirimi 28.11.2019 tarih E.23627811 sayılı yazı

                       j) Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Veri Girişi konulu 15.01.2025 tarih 124203941 sayılı yazıları

                      k) İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Bildirimi konulu 11.10.2024 tarih ve 116933915 sayılı yazımız

 

1)  İşyerinde görevli İlkyardımcı, hekim, hemşire görevli personel tarafından derhal ilkyardım uygulanır, öğrencinin okul müdürüne (işveren/işveren vekiline) sorumlu idarecisine, 112 acil servisine, kolluk kuvvetlerine bilgi verilir. İşgüvenliği Uzmanı bilgilendirilir.

2)  İlkyardım, işyeri hekimi, çağırılan 112 servis veya acil servis hastane raporu tutak altına alınır. 

3)  İlgi(h), (ı) yazılar ile bildirildiği şekilde SGK ya İş Kazası bildirge veren işyerindek yetkili personel SGK İŞ KAZASI BİLDİRİM FORMU kullanılarak ve 3 iş günü içerisinde ekran yetkilisi tarafından girişinin yapılması sağlanmalıdır.

            SGK iş kazası ve meslek hastalıkları bildirim ekranı girişe yetkili birim personeli tarafından, ilgili SGK ekranına veri girişini yapılır ve SGK Girişi Ekran Raporu sorumluya teslim edilir. 

Kazalıya ait İş Kazası Bildirim Formu

         a) KADROLU Çalışan ise (657): Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ÖZLÜK birimine iletilmesi gerekir. Kamu Portalı Kullanılmaktadır.

         b) KADROLU İŞÇİ Çalışan ise (Sürekli İşçi, 696KHK): Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri İşçi Birimine iletilmesi gerekir. 

         c) KADROSUZ Çalışan ise (4857 li TYP,İUP, Ücretli vb.): Çalışanın SGK Bildirimini yapan okul/kurum/işletme yetkilisi e-bildirge ekranından girilebilmektedir. Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri İşçi Birimine iletilmesi gerekir. 

         d) STAJYER ÖĞRENCİSİ ise: İlgi (J) yazıda belirtildiği gibi İlgi (g) Genelge hükümleri doğrultusunda iş kazasının işletmelerce SGK 'ya üç iş günü içerisinde bildirmesi, ayrıca bu olayın denetim modülüne girilmesi gerekir.

         e) ÖĞRENCİ ise: İlgi (J) yazı kapsamında işlem yapılır.

                f) OKUL/KURUM 'da geçici iş sözleşmesi ile çalışan bir SGK lı ise: İşverenine bilgi verilir, SGK iş kazası bildirimi ilgili işyeri tarafından yapılır.

 

       4.  İşyeri yetkili/görevli İş Güvenliği Uzmanı tarafından, bulunmuyorsa işveren /vekili başkanlığında, Risk Ekibi ile OLAY KAZA İNCELEME TUTANAĞI hazırlanması ve imza altına alınması gerekir. Bu tutanaka hazırlanırken;

              a)  Kazalının ifadesi alınır. (Mümkünse)

              b)  Görgü Şahitlerin ifadesi alınır.

c)  Kaza ile ilgili Detaylı bilgi, kroki, kamera kayıtları, fotoğraf (varsa).

d)  Risk Ekibi ve İşveren/vekili tarafından Kaza Olay inceleme Raporu Doldurulur ve imzalanır. 

 Dosyada SGK 'lılar için ayrıca bulunması gerekenler; 

-       Çalışanın Sigortalı işe giriş bildirgesi

-       İşe giriş Sağlık Raporu

-       Kaza tarihinden önceki dört aya ait ücret hesap pusulalarının sureti

-       Çalışanın İşyerinde çalıştığı günleri gösterir çizelgesi, (devam durumunu gösterir çizelge/yazı)

-       Eğitim belgesi ile diğer sertifikalar ve kişisel koruyucuları teslim belgeleri, verilen talimatlar, varsa ilgili yazışmalar yer almalıdır. 

bu dokümanlara 1. ve 2. aşamada müdahale eden çalışan, kurum vs. dokümanları da, olay kaza inceleme tutanağına eklenir.

        5Kazadan sonra çalışmaya devam eden çalışana, İSG Uzmanları ve İşyeri Hekimlerince, İSG Eğitimi Yenilenir ve belgelendirilir. 

  6. Konu olan İlgi (J) yazıya göre, bir hafta içerisinde Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü DENETİM modülüne ( https://isgbdenetim.meb.gov.tr ) veri girişi yapılmalıdır.   

 


KADROLU ÇALIŞANLARIN İŞ KAZASI DURUMUNDA:

a) En kısa zamanda 3.4.5. ve 6.  Maddelerde belirtilen belgelendirme işlemlerinin yapılması gerekir. Yapılan ilkyardım, işyeri hekimi, çağırılan 112 servis veya acil servis hastane raporu ilgilenen DR. Adı Yeri unvanı, müdahale, tarihi saati tutanak altına alınır.  

b) Şu andaki uygulama da Kadrolu Personellerin İş Kazaları, bildirim yetkilisi Onikişubat Milli Eğitim İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü, Özlük Bölümüdür.

c) SGK İŞ KAZASI BİLDİRİM FORMU nun, SGK iş kazası girişinin yapılmak üzereİnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Özlük Bölümüne 3 iş günü içinde iletilmelidir

d) İş Kazasının ilgi (h) yazı gereği, Veri girişi yapılan kaza ve olaylardan, ölümlü, uzuv kayıplı, 10 gün ve daha fazla iş görmezlik raporu olanların; ayrıca yazıyla Bakanlığımıza iletilmesi, gerekmektedir. Bu tür kazalarda 2.3.4. Maddeler ile hazırlanan dokümanlar 3 iş günü içerisinde İSG Bürosuna iletilmelidir.

             

           Kadrolulara ait SGK İş Kazaları Bildirim Ekranına giriş için 'yetkilendirilmiş' personel SGK İş Kazası Bildirim Formuna göre SGK ekranlarında bulunan KAMU PORTALINAhttps://uyg.sgk.gov.tr/IsKazasiBildirimISV4C/  ) 'na iş kazası girişini yapar ve dosyalamak üzere ekran raporu çıktısını alır ve ilgili işveren/vekiline teslim eder. 

           SGK sisteminde, bilgilendirme ve Giriş için kullanılabilir linki: ---> https://www.sgk.gov.tr/Content/Post/7b0b48c6-ceba-472b-8011-c4a9b3125133/Is-Kazasi-2022-07-21-09-56-51 

           Not; İlgi (J) yazı gereği, iş kazasının uzuv kaybı ve ölümle sonuçlanması durumunda asıllarının ilgili Okul /Kurum İSG Klasöründe (Olay /Kaza Klasörüdenetime yetkili makamların araştırmalarında gösterilmek üzere saklanması. İşyerlerinde oluşan kazaların, hastaneler tarafından adli vaka kaydedildiği bilinmelidir.     

 


İŞ YERLERİNDE STAJ GÖREN ÖĞRENCİLERİN İŞ KAZASI DURUMUNDA: 

   a) 3.4.5. ve 6. Maddelerde belirtilen işlemlerin ve İlgi (c) yazı kapsamında işlemler yapılmalıdır. Okul içerisinde nerede olursa iş kazası sayılabileceği belirtilmiştir. Denetime Yetkililerin istediğinde gösterilmek üzere, kazazede ÖĞRENCİNİN Öğrenim Gördüğü Okul İSG Klasör yapısında saklanmalıdır.

   b) SGK İş Kazaları Bildirim Ekranına giriş için 'yetkilendirilmiş' işyeri personeli bu forma göre iş kazası girişini yapar ve dosyalamak üzere ekran raporu çıktısını, işveren/vekiline teslim eder. Ancak, "İşletmelerde öğrencilerin teorik ve beceri eğitimi, staj veya tamamlayıcı eğitimi süreçlerinde iş kazası geçirmesi durumunda 2016-21 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları Hk. Genelge hükümleri doğrultusunda iş kazasının işletmelerce SGK' ya üç iş günü içerisinde bildirmesi, ayrıca bu olayın okul yönetimi tarafından olaydan sonra en geç bir hafta içerisinde denetim modülünde, İş Kazaları/Olaylar sekmesine veri girişinin yapılması" istenilmektedir.

   c) Staj görülen yerde olmuşsa bu bilgiler istenirse gönderilebilir şekilde denetime yetkili makamlar araştırmalarında, SGK bildirimden sorumlu kişiden istenebilecek evraklardır. Bu tutanaklar okul/kurum dosyalama yapısında bulunan Olay-Kaza Klasöründe bulundurulmalıdır. İşyerlerinde oluşan kazaların, hastaneler tarafından adli vaka kaydedildiği bilinmelidir.

   d) İş Kazasının ilgi (h) yazı gereği, "Veri girişi yapılan kaza ve olaylardan, ölümlü, uzuv kayıplı, 10 gün ve daha fazla iş görmezlik raporu olanların; ayrıca yazıyla Bakanlığımıza iletilmesi", gerekmektedir. Bu nedenle elde edilen dokümanlar İSG Büroya 3 iş günü içerisinde iletilmelidir.



ÖĞRENCİ KAZALARI, ZİYARETÇİLERİN vb. DURUMUNDA:

   a) 1.2. ve 4. Maddelerde belirtilen ve İlgi (J) yazı kapsamında işlemler yapılmalıdır. Yapılan ilkyardım, işyeri hekimi, çağırılan 112 servis veya acil servis hastane raporu ilgilenen DR. Adı Yeri unvanı, müdahale, tarihi saati tutanak altına alınır.  

   b) İlgi (J) yazı ile tarif edilen tutanaklar ve kaza ile ilgili tutulan tutanaklar, konu ile ilgili personellere, öğretmenlere, öğrencilere verilen talimatlar, idare tarafından konulan kurallar, raporlar, konu ile ilgili iç/dış yazışmalar vs. Okul/kurum İSG dosyalama yapısında bulunan Olay-Kaza Klasöründe bulundurulmalıdır. 

  


ÇOCUKLARIN EĞİTİM SÜREÇLERİNE İLİŞKİN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Bu kapsamda olay -vakalar TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI web sitesinden takip edelebilir. (tıklayınız

İşbirliği PROTOKOLÜ ve UYGULAMA KILAVUZU doğrultusunda işlem yapılacaktır. Onikişubat İlçe MEM Web sayfasında Okul Güvenliği menüsünden takip edilebilir. Bildirimlerde GÜVENLİK OLAYLARI KAYIT VE BİLDİRİM FORMU kullanılır.

 

Not1: Kadrolu ve Kadrosuz Çalışanların İş Kazaları durumunda Olay -Kaza İnceleme Raporu İl/İlçe İSG Büro yöneticileri olarak çalışan İş Güvenliği Uzmanı veya varsa okul kurum çalışanlarından sorumlu İş Güvenliği Uzmanı 'ndan yardım alınmalıdır.  

Not2: Çalışanların ve stajyer öğrencilerin, SGK İş Kazası Ekran Girişinde istenildiği için yakınlarına ait TC Kimlik No, Adı Soyadı, Adres bilgileri, işveren/işveren vekilinde her zaman bulunmalıdır.

Not3: Ancak, Alt İşveren Yönetmeliğine göre okul da sorumlu tutulabilir o yüzden geçici işlerde SGK 'lı çalışan olmalıdır ve uzun süreli işlerde bir iş sözleşmesi veya 3 günlük işler için İŞ İZİN FORMU doldurulmalıdır.  

Yayın Tarihi: 08.03.2025