
İşyeri personelin yakınlarına ait tc kimlik numarası ve adres iletişim bilgileri bulunmalıdır. İş Güvenliği eğitim durumunu bilmek zorundadır. Kaza kayıtları, kazanın oluş şekli ile ilgili detaylı bilgi, kroki, fotoğraf ve görgü şahitlerinin ifadelerini içermelidir. İş kazası kayıtlarını saklamak, ilerleyen yıllarda SGK'nın açabileceği rücu davaları için büyük önem taşıyabilir zira kaza hakkında bilgi sahibi kişiler dava sırasında işyerinde çalışmıyor olabilir, kazanın detayları bilinmeyebilir. Bu nedenle, İşveren kaza sonrasında ayrıntısı ile eksiksiz bir rapor hazırlamalı ve kazanın oluş şekli, ifadeler ekran kayıtları ve alınan önlemleri kayıtlar İSG Klasör yapısında saklanmalıdır.
SGK TC SAĞLIK VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI bilgilendirme ve yönlendirmeleri için bakınız.
İŞ KAZALARINDA YAPILMASI GEREKEN İDARİ İŞLEMLER PROSEDÜRÜ
İlgi: a) İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirimleri 20.05.2019 tarih E.9880520 sayılı yazı
b) İş Kazası Bildirimi 28.11.2019 tarih E.23627811 sayılı yazı
c) Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğünün İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Veri Girişi konulu 15.01.2025 tarih 124203941 sayılı yazısı
d) 2016-21 sayılı Kısa Vadeli Sigorta Kolları Uygulamaları Hk. Genelge
İŞ VE İŞLEMLER:
1. İş kazasına uğrayan personele derhal görevli ilkyardımcı tarafından gerekli yardımlar yapılır.
2. Bulunulan bölgeye göre, Kolluk Kuvvetlerine derhal bildirilir. İş Güvenliği uzmanı bilgilendirilir.
3. ilgi(a), (b) yazılar ile bildirildiği şekilde SGK bildirge veren işyerinde, SGK Kaza Bildirim Formu ile ve 3 iş günü içerisinde ekran yetkilisi tarafından girişinin yapılması sağlanmalıdır.
Not: SGK pirimi yatıran birim işvereni tarafından yetki belgesi ile başvurmak suretiyle SGK tarafından yetkilendirilen personel giriş yapabilir.
a) Kazalı KADROSUZ olarak okulda Çalışan ise (4857): e-bildirge ekranından Çalışanın sigortasını yapan okul/kurum/işletme yetkilisi girilebilmektedir.
b) Kazalı KADROLU Çalışan ise (657, 696khk): Kamu Porlatılı Kullanılmalıdır. Onikişubat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ÖZLÜK birimine iletilmesi gerekir.
c) Kazalı STAJYER ÖĞRENCİ ise: 4.5.6. ve İlgi (c) yazı kapsamında işlem yapılır.
d) Kazalı NORMAL ÖĞRENCİ ise: 4.5. ve İlgi (c) yazı kapsamında işlem yapılır.
e) Kazalı OKUL/KURUM 'da geçici iş sözleşmesi ile çalışan bir SGK lı ise: İşverenine bilgi verilir, SGK işkazası bildirimi ilgili işyeri tarafından yapılır. 4.5.6. ve İlgi (c) yazı kapsamında işlem yapılır.
Not: Ancak, asla unutulmaması gereken konu; Alt İşveren Yönetmeliğine göre okul da sorumlu tutulabilir o yüzden geçiçi işlerde SGK 'lı çalışan olmalıdır ve uzun süreli işlerte bir iş sözleşmesi veya 3 günlük işler için İŞ İZİN FORMU doldurulmalıdır.
4. İşyeri İş güvenliği uzmanı tarafından, bulunmuyorsa işveren /vekili başkanlığında, Risk Ekibi ile Olay Kaza İnceleme tutanağı hazırlanması gerekir.
a) Kazalının ifadesi alınır.
b) Görgü Şahitlerin ifadesi alınır.
c) Kaza ile ilgili Detaylı bilgi, kroki, kamera kayıtları, fotoğraf (varsa).
d) Risk Ekibi ve İşveren/vekili tarafından Kaza Olay inceleme Raporu Doldurulur ve imzalanır.
Olay-Kaza Klasöründe dosyalanır. Bir hafta içerisinde 7. maddede belirtilen DENETİM modülüne veri girişi yapılmalıdır.
Dosyada ayrıca bulunması gerekenler;
- Çalışanın Sigortalı işe giriş bildirgesi
- İşe giriş Sağlık Raporu
- Kaza tarihinden önceki dört aya ait ücret hesap pusulalarının sureti
- Çalışanın İşyerinde çalıştığı günleri gösterir çizelgesi, (devam durumunu gösterir çizelge/yazı)
- Eğitim belgesi ile diğer sertifikalar ve kişisel koruyucuları teslim belgeleri, verilen talimatlar, varsa ilgili yazışmalar yer almalıdır.
5. Hazırlanan bu dosya ve belgeler, okul/kurumda 7 nolu Olay Kaza Klasör yapısında ıslak imzalı olarak saklanmalıdır. Denetime yetkili makamlarca istenildiğinde, aslı gibidir yapılarak verilir.
6. KAZADAN SONRA çalışmaya devam eden personele, İSG Uzmanları ve İşyeri Hekimlerince İSG Eğitimi Yenilenir ve belgelenmelidir.
7. İlgi (c) yazıya göre, bir hafta içerisinde Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü DENETİM modülüne (https://isgbdenetim.meb.gov.tr/) veri girişi yapılmalıdır.